Spaţiul lui Stürmer
de Horaţiu Damian
Proiectele scenografice constituie de multe ori pasionante incursiuni în procesul de creare al unui spectacol, însă reprezintă şi surse de inspiraţie vizuală (îmi revine în minte celebrul album de scenografii ale lui Liviu Ciulei).
Expoziţia lui Helmut Stürmer Spaţii imaginate e un adevărat răsfăţ de sugestii vizuale, nu de imitat, ci de folosit ca declanşator al propriei inspiraţii. Organizat sub egida TIFF la Palatul Bannfy- Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, vernisajul s-a bucurat de prezenţe simandicoase, cum ar fi Tudor Giurgiu, dar şi George Banu. Ultimul a sintetizat cei peste 40 de ani de creaţie împliniţi de Stürmer atrăgând atenţia că scenografiile sale sunt dintre cele mai puţin decorative, privilegiind funcţionalul şi împlinirea unor justificări scenice.
Stürmer, autor al decorurilor la cel mai recent film produs de Tudor Giurgiu, Undeva la Palilula ( 2012, r. Silviu Purcărete) şi-a pus expoziţia sub semnul speranţei pentru o mai mare deschidere şi cunoaştere reciprocă între diferitele arte, pentru că „la noi omul de teatru nu merge la film, omul de film nu merge la teatru, şi nici unul din cei doi nu merg la galeria de artă”.
Schiţe, machete, fotografii şi ecrane video surprind ciclul creator în integralitatea sa, de la primele forme de materializare a ideii până la momentul în care decorul îşi articulează latura sa funcţională în spectacol. Specialistul şi profanul vor privi exponatele din unghiuri diferite, dar pentru ambii expoziţia e un binevenit prilej de a extinde sfera semantică a ceea este acceptat drept artă.
Expoziţia este deschisă până în 6 iulie, de miercuri până duminică, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Foto: © Horaţiu Damian
Leave a Reply