Copilul care supraviețuiește

Clovni extrateresti

de Horațiu Damian

Ada Milea. Distribuția aproape integrală a Naționalului clujean. Songuri și momente. Le accepți sau pleci. Dacă îți cunoști interesul rămâi.

Clovni extraterești e un spectacol simplu și plăcut, pe scenariul și în regia lui Eli Simon. Se joacă la Naționalul clujean, antrenând cvasitotalitatea distribuției sale. E un spectacol aidoma Călătoriilor lui Gulliver, superficial în aparență, dar bogat în semnificații. Marele câștig e, bineînțeles, Ada Milea, la fel de expansivă, la fel de imprevizibilă. De la Insula, după Gellu Naum, jucat tot pe scena TNC, nimic nu s-a schimbat, în afara faptului că au trecut doi ani și a intervenit un plus de maturitate. Interacțiunea neplanificată cu spectatorii sub șapte ani a iscat scântei de inspirație, chiar dacă micuții au fost întrucâtva deconcertați de evoluția poveștii, de acum chemată să le spună multe părinților lor. Sperăm…

Cel care rămâne

Spectacolul e omogen și colectiv, anulând ideea de vedetă care să iasă în evidență. Se remarcă echipa, ansamblul, chiar dacă fiecare își găsește momentul său de inspirație. Iar inadvertențele și inconsecvențele trebuiesc iertate, așa cum numai copii știu să ierte o poveste frumoasă, chiar dacă nu perfectă. Există o secvență superbă, cea a demascării clovnilor, care ar trebui să le spună multe celor mai înaintați în vârstă. E un moment care se cere receptat având mereu în minte spusele unuia mai înțelept decât noi, Constantin Brâncuși:
„Când vom uita să fim copii vom fi morți”.

Foto: © Nicu Cherciu

Leave a Reply

Your email address will not be published.