Arta urbană a zborului

Jean Baptiste Chandelier site 3

de Horaţiu Damian

Din relaţia mea cu parapanta am rămas cu amintiri frumoase şi credinţa că reprezintă cel mai poetic mod de a zbura. Dar ce face Jean Baptiste Chandelier se cheamă artă.

Jean Baptiste Chandelier are 27 de ani. Pilotează parapante de 8 ani, în regim de performanţă (acrobaţie aeriană). Proiectează aripi şi echipamente pentru parapantism. Activitatea lui o poţi urmări aici, site-ul având mai multe video-uri bine realizate.

Am ales să prezint acest material pentru valoarea lui estetică, dar şi pentru cele câteva momente de suspence pe care le găzduieşte. La minutul 2:30 J.B. intră în negativă. Pentru pilotul începător sau mediu e un incident nedorit de zbor, însă aici vedem o manevră pur voită, în scop acrobatic.

Ceea ce survine la 5:00 este o clasică intrare în rotor- inamicul nr. 1 al parapantistului. Rotorul e acea zonă de turbulenţă atmosferică care apare în apropierea unei ridicături, pe partea opusă direcţiei vântului. Un parapantist ştie că se află în rotor atunci când între el/ea şi direcţia din care vine vântul se interpune o formă de relief, naturală sau artificială. Rotorul e mortal pentru aparatele de zbor fără motor şi se ştie că a doborât elicoptere militare care intrau în raza de acţiune a fenomenului.

În cazul de faţă, 95 din 100 de parapantişti ar fi muşcat-o, sau, ca să-l citez pe fostul meu instructor de zbor: „ar fi pupat cămila”. Nu e cazul lui Jean Baptiste Chandelier, care iese frumos, deşi nu fără emoţii.

Enjoy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.